Choroby nowotworowe uznaje się za schorzenia cywilizacyjne XXI wieku. Praktycznie każdy z nas zna osoby, borykające się z problemem raka. Leczony nieskutecznie, bardzo często prowadzi do śmierci. Istnieją terapie, takie jak chemioterapia i radioterapia – ich wpływ na organizm nie jest jednak obojętny. Oprócz zniszczenia komórek rakowych w trakcie takich kuracji, dochodzi równocześnie do uszkodzenia wielu zdrowych komórek, a układ odpornościowy rozpaczliwie potrzebuje możliwości odbudowy i przywrócenia mu stabilnej siły. Z pomocą mogą przyjść nam substancje posiadające właściwości immunostymulujące –jedną z nich, zresztą bardzo silną, jest beta-glukan.

Do tej pory powstało wiele badań, mających na celu wykazanie przeciwnowotworowego wpływu beta-glukanów. Badania te opierały się głównie na fakcie stymulacji makrofagów przez b-glukany. Makrofagi posiadają wyjątkową zdolność pochłaniania komórek nowotworowych. Są jednocześnie pierwszą linią obrony układu immunologicznego.

Czy wiesz, że…

Aktywność makrofagów utrzymuje się przez 72 godziny od podania dawki b-glukanu.

Beta-glukany posiadają również szereg innych właściwości, mogących korzystnie wpływać na organizm pod względem prewencji schorzeniom o charakterze nowotworowym (choć nie tylko), między innymi:
- posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, czyli są zdolne do pochłaniania wolnych rodników
- pobudzają regenerację komórek szpiku oraz krwi (po ich ewentualnym uszkodzeniu promieniami gamma), jest to tzw. efekt radioprotektywny
- wykazują działanie synergiczne (wzmocniona aktywność) przy stosowaniu preparatów przeciwwirusowych i przeciwgrzybicznych

Dodatkowo badania naukowe wykazały, iż beta-glukan może być skuteczny w zapobieganiu rakowi krtani, sutka, gardła, płuc, jelita grubego, przełyku, prostaty i żołądka. Potencjał prewencji wynika właśnie z jego zdolności do wiązania substancji toksycznych i rakotwórczych w przewodzie pokarmowym. Substancje te, zanim zdążą przeniknąć do krwi i uszkodzić zdrowe komórki organizmu, zostają usunięte wraz z niestrawionym pokarmem poza organizm. Prowadzi to do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zmian rakowych.