Beta-glukany to specyficzne substancje, które występują w ścianach komórkowych roślin, grzybów i wielu mikroorganizmów. Ważna jest jednak ich „jakość”, którą możemy określić poprzez niski lub wysoki poziom aktywności względem makrofagów. Najbardziej aktywnym, a więc najlepszym jakościowo beta-glukanem, jest ten otrzymywany ze ścian komórkowych drożdży.

Beta-glukan jest najskuteczniejszym (występującym w naturze) aktywatorem makrofagów.

Nasz system immunologiczny bywa często osłabiony przez stosowane antybiotyki, nadmierny wysiłek fizyczny, przemęczenie, choroby lub braki w postaci witamin i minerałów. Dlatego ważne jest jego skuteczne pobudzenie, a czynić tak możemy właśnie dzięki suplementacji b-glukanu.

Odporność organizmu może być skutecznie stymulowana dzięki wpływowi b-glukanu. Różne infekcje wywołane przez wirusy czy bakterie, mogą być mniej rażące dla naszego organizmu, a nawet choroba może nas ominąć, jeśli układ immunologiczny jest wystarczająco silny.

Zadaniem aktywnych makrofagów (aktywowane przez beta-glukan) jest niszczenie czynników chorobotwórczych, w tym komórek rakowych.

Aktywowane makrofagi produkują również cytokiny, które oprócz dalszego pobudzania układu immunologicznego i jego regulacji są w stanie zwiększyć produkcję szpiku kostnego.

Makrofagi, aby mogły spełnić swoje funkcje obronne, muszą zostać aktywowane. Do ich aktywacji dochodzi chwilę po rozpoznaniu bakterii, wirusów, czy patogennych komórek.

Suplementacja beta-glukanu czyni makrofagi gotowymi do pełnego działania – dzięki temu mogą one działać zgodnie z ich przeznaczeniem natychmiast w momencie zidentyfikowania zagrożenia.

Jeśli organizm nie będzie posiadał wystarczającej ilości b-glukanu, nie będzie mogło dojść do pełnej aktywacji, a co za tym idzie, organizm nie będzie mógł się bronić przed zagrożeniem w 100%. Osłabiona reakcja organizmu może prowadzić do zachorowań i pogorszenia stanu zdrowia.

Stosując preparaty na bazie wysokiego jakościowo beta-glukanu, możemy przygotować nasz organizm do walki o nasze zdrowie.

W przypadku braku odpowiedniej ilości betaglukanów aktywacja nie będzie pełna, a więc odpowiedź organizmu na zagrożenie będzie także osłabiona. Można powiedzieć, że dzięki wystarczającej ilości betaglukanów, większa ilość komórek układu odpornościowego jest „gotowa do bitwy” w razie zagrożenia.