Beta glukan jest rodzajem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego lub naturalnego polisacharydu. Beta glukany różnią się od siebie, w zależności do pochodzącego źródła, np. rozpuszczalnością. Istnieją również jego dwa izomery 1,3-D/1,6-D oraz 1,3-D/1,4-D. Pozyskiwany jest głównie z drożdży, ziarna owsa i jęczmienia.

Substancja ta dostarczana może być do naszego organizmu, wzbogacając o nią dietę lub wspomagając się suplementami diety. Z jednych badań okazało się iż beta glukan, który pozyskiwany jest z ziarna owsa posiada regeneracyjne właściwości, polegające na aktywnej stymulacji pracy makrofagów w naszych organizmach.

Beta glukan wykazuje działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. To również naturalny antybiotyk. W przeciwieństwie do innych preparatów, substancja ta nie powoduje wyjałowienia układu odpornościowego oraz innych działań niepożądanych. Substancja ta obniża poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. To przydatny środek dla osób, które cierpią na cukrzycę. Stosowany jest również w celu wzmocnienia odporności u osób chorych na nowotwór. Skuteczny może się okazać przy chorobach skóry takich jak; egzema, wrzody, leczenie ran oraz stany zapalne. Beta glukan korzystnie wpływa na serce i naczynia krwionośne.

Powoduje też uaktywnienie się makrofagów, podstawowych komórek układu immunologicznego.  Substancja taka jak beta glukan jest polecanym środkiem wspomagającym przy wszystkich zaburzeniach organizmu związanych z obniżoną aktywnością układu odpornościowego.