Są naturalnie występującymi polisacharydami produkowanymi przez bakterie, drożdże, algi oraz zboża. Beta glukany o wiązaniach beta-(1,3) oraz beta-(1,4), które pochodzą przede wszystkim ze zbóż, wpływają korzystnie na redukcję stężenia cholesterolu we krwi, masę ciała oraz apetyt. Przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Natomiast wiązania Beta glukanów beta-(1,3) i beta-(1,6) otrzymywane są z drożdży, grzybów i bakterii. Co najważniejsze mają działanie antyrakotwórcze, immunostymulujące oraz przeciwzakaźne.

Beta glukan (1,3/1,6) wspomaga w okresie obniżonej aktywności układu odpornościowego stymulując go poprzez:

  •          Stymuluje wszystkie podstawowe komórki, takie jak makrofagi oraz aktywuje limfocyty T
  •          W sposób naturalny wzmacnia działanie innych preparatów stosowanych w leczeniu chorób. Przyśpiesza proces regeneracji tkanek i wzmacnia działanie innych antybiotyków, preparatów przeciwgrzybicznych oraz przeciwpasożytniczych i preparatów witaminowych.
  •          To skuteczny antyutleniacz. Zwalcza wolne rodniki, jedną z przyczyn powstawania nowotworów.
  •          Dzięki działaniu pobudzającemu układ immunologiczny, nadaje się również do stosowania przy leczeniu konwencjonalnym. Szczególnie w metodach leczenia nowotworów takich jak chemioterapia oraz radioterapia, które powodują spadek ilości białych ciałek krwi.
  •          Stosowany profilaktycznie,  utrzymuje naszą odporność w dobrej formie. Dodatkowo może być stosowany przez wszystkie osoby ze szczególnym względem na wiek, stresujący tryb życia oraz charakter pracy, a także niską odporność organizmu.

Wpływ Beta glukanu (1,3/1,6) na układ odpornościowy potwierdziło wiele badań przez ośrodki badawcze. Substancja ta zwiększa działanie komórek odpornościowych oraz wpływa na szybkość produkcji krwi w szpiku kostnym. Regularne stosowanie może zwiększyć aktywność układu immunologicznego jak i liczbę komórek.